Als ik je vraag, wie was vroeger jouw favoriete leraar? Dan weet ik zeker dat je direct, of binnen een paar seconden, aan één naam denkt. Ongetwijfeld kon jouw favoriete leraar een goed verhaal vertellen, waardoor jij geraakt werd. Hij of zij inspireerde jou, misschien wel tot daden waarvan je nu denkt “hoe was dat in hemelsnaam mogelijk?”.

 

Ik ben kansloos als ik een goed verhaal hoor en het maakt me tomeloos nieuwsgierig. Dat is de reden waarom ik gestart ben met het maken van podcast; een mooi excuus om fijne verhalen te horen en om mensen te ontmoeten, die ik normaal gesproken niet zou ontmoeten. Als ik een podcast maak dan wil ik iets nieuws leren, ik wil geïnformeerd worden, ik wil lachen, geïnspireerd worden, me verwonderen en ook soms vermaakt worden.

Belangrijker dan dat, podcasts verbindt mensen. Hoe fijn is het als jij thuis, in het restaurant, in het café of op een feestje iemand tegen het lijf loopt, die jou een geweldig verhaal vertelt?

 

 

 

Voor mij is het een uit de hand gelopen hobby, waarschijnlijk omdat mijn droombaan is om presentator bij Langs de Lijn te worden. Ik hou van radio maken en dat is eigenlijk wat een podcast soms is. De  lijst van mensen die ik wil spreken is nog veel te lang.

 

 

 

 

De podcasts:

Simon van der Veer over “move before you’re ready”

De eerste gast die mij een tip voor een volgende gast gaf, was Tjip de Jong. Hij adviseerde me om Simon van der Veer te benaderen, omdat “hij niet gelooft in teams”, “hij schuwt de confrontatie met mensen niet” en “hij kan het mensen moeilijk maken op een goede manier”. Ik was direct meer dan geïnteresseerd en een afspraak was snel gepland.

Simon van der Veer is een organisatieadviseur en we spraken over over zijn boek “move before you’re ready”, welk verschil er is tussen hoe iemand thuis versus op het werk, maar vooral vond ik het een masterclass van iemand met een uitgesproken en doordachte mening.

Een gesprek opgenomen in zijn prachtige huis, goede koffie en heerlijke lokale speculaas.

 

 

 

 

 

Luister mee naar de leiderschapslessen van Simon van der Veer

 

Mario Bierkens over “de management make-over” en gedrag op het werk

“Edwin, een tip voor jouw podcast is om Mario Bierkens te benaderen. Hij heeft me geholpen met gedragsinterventies en heeft mijn denken over leiderschap beïnvloedt.” Dat is wat Erik Braal, hoofdcoach van basketbalclub Donar, een paar maanden geleden tegen mij zei.

Mario en ik spraken onder meer over gedrag. Gedrag van leidinggevenden, maar ook van collega’s. Over het zogenaamd verleiden van medewerkers, quick wins (en waarom je daar vooral op moet inzetten), hoe belangrijk plezier is, over evalueren en dat het verstandiger is om toekomstgericht te kijken.

 

Luister mee naar de leiderschapslessen van Mario Bierkens

 

 

Hans Nijland over het leiden van FC Groningen

Hoe leidt je een profclub in het voetbal? Gelden daar andere regels dan in het bedrijfsleven? En hoe afhankelijk ben je als directeur van de sportieve resultaten? Is dat lastig werken, frustrerend? Allemaal vragen die me te binnen schoten, toen ik Hans Nijland benaderde. Hoewel de club middenin een hectische transferperiode zat, stemde Hans Nijland direct in met een interview. Ondanks dat ik ‘s avonds op het sportjournaal zag dat de club meerdere spelers had gehaald. Zo kan het dus ook, chapeau!

 

Hans Nijland en ik spraken in het stadion over wat leiderschap voor hem inhoudt, over zijn hoogtepunten, over achter je mensen staan (juist in mindere tijden), wat hij nou precies doet, over zelfsturende teams, over welke leiderschapskwaliteiten hij belangrijk vindt en nog veel meer.

 

Luister mee naar de leiderschapslessen en voetbalverhalen van Hans Nijland

 

 

Renate Hospers over jezelf presenteren, jouw verhaal en speeches

Jezelf kunnen presenteren, jouw verhaal over kunnen brengen en een goede speech kunnen houden (niet voorlezen van papier!), is een belangrijk onderdeel van ons werk. Renate Hospers geeft op LinkedIn hier diverse tips over, via een aantal leuke video’s.

 

 

Renate en ik spraken over het effect van rode jurkjes, over het houden van een speech (moet de leidinggevende deze altijd houden?), over podiumangst en hoe je hier vanaf kunt komen, wat als je overmoedig het podium opstapt, hoe je jouw talenten in kunt zetten en over het starten van een bedrijf (aan het einde van de podcast).

 

Luister mee naar de presentatielessen van Renate Hospers

 

“Hoe werk je aan jouw overbodigheid?” Thom Verheggen schreef hier een boek over, genaamd Ontmanagen voor managers en het sinds de verschijning in oktober 2015, nog steeds actueel. Moeten alle managers het land uit of op zijn minst ontslagen worden? Absoluut niet, volgens Thom. Het gaat om een andere manier van denken over jezelf, jouw taken, de organisatie.

 

Thom Verheggen (bron: verdraaide organisaties)

 

Thom Verheggen sprak over zijn boek, over zelfsturing, , hoe je aan jouw overbodigheid werkt, over succes hebben, over het al dan niet nodig hebben van nieuwe leiders en uiteraard over kwetsbaarheid. En dat allemaal op “blue Monday”, wat trouwens een prachtige dag bleek te zijn. Overigens, Thom bleek nog wat licht verkouden te zijn, vandaar wat licht gehoest van zijn kant.

Luister naar de leiderschapslessen van Thom Verheggen

 

Jesper Jobse over zijn olympische basketbaldroom 

Jesper Jobse doet aan drie tegen drie basketbal (3×3) en dat doet hij niet onaardig. Zo heeft hij met zijn team brons op het EK in 2016 gewonnen en vervolgens tweemaal tweede op het WK.

 

 

Een gesprek over een olympische droom, of Jesper Jobse daar tijd voor heeft? Jazeker, kom maar naar Amsterdam, Edwin. Ondanks een hand op zijnde boekpresentatie, het aanstaande wk 3 tegen 3 in juni in Amsterdam en kwalificatie voor de Olympische spelen van Tokyo in het najaar.

 

 

 

 

Wil je meer weten over Jespers olympische droom, 3×3 basketbal en zijn maatschappelijke gedrevenheid?

Luister dan naar de prachtige reis van Jesper Jobse

 

 

Marco Buschman over verbindend vermogen.

Ergens in december kreeg ik een tip om Marco Buschman te benaderen voor een podcast. Ja, ook hij is een leiderschapstrainer, coach en auteur, zoals er wel meer zijn. Alleen, hij heeft zo’n fantastisch boek geschreven, genaamd “verbindend vermogen”, dat wat mij betreft verplichte kost zou moeten zijn voor elke leider. Vanaf het eerste contact bleek Marco een open, warme, en vooral prettige gesprekspartner te zijn.

 

We spraken over zijn boek “verbindend vermogen”, wat leiderschap voor hem inhoudt, over integriteit, de inspirerende speech van Charlie Chaplin, over de uitspraak “ja, zo ben ik nou eenmaal”, over een carriere switch, zelfsturende teams en

over een bijzonder mooi initiatief van hem…

 

Benieuwd? Hier vind je de podcast met bijbehorende aantekeningen: Marco Buschman over verbindend vermogen

 

Otto van Wiggen over een militaire visie op leiderschap.

Een bijzondere man, met een goed verhaal over leiderschap. En dat vanuit een hele andere optiek, namelijk vanuit een militaire missie.

We spraken over wat iemand een goede leider maakt, waarom familiegevoel zo belangrijk is bij defensie, waarom groepsbelang prevaleert boven individueel belang (en hoe je met Romario omgaat), over Simon Sinek, jezelf opofferen t.o.v. eigen veiligheid eerst en mooie anekdotes.

Benieuwd? Hier vind je de podcast met bijbehorende aantekeningen:

Otto van Wiggen over een militaire visie op leidinggeven

 

Hans Visser over leiderschap in de klas.

Via LinkedIn kwam ik bij Hans Visser terecht. Zijn zwager is een oud-ploeggenoot van me en we delen een passie voor voetbal. We hebben ons een half uur ingehouden, maar daarna hebben we het vooral gehad over de link tussen voetbal en leidinggeven. Maar ook over presteren onder druk, innovatie, “cijfers liegen niet”, “je doet normaal”, leiderschap in de klas, de metafoor van leren fietsen, het jaarlijks volgen van minimaal twee cursussen en dat we samen Louis van Gaal gaan interviewen.

Benieuwd naar deze bevlogen docent? Hans Visser vertelt over leiderschap in de klas, voetbal en zijn voorbeeld

 

Tjip de Jong over verandermoeheid in organisaties.

Tjip en ik spraken over de verlichting, waarom organisaties hun werk in delen opknippen en dan leidinggevenden de verantwoordelijkheid geven om dit op te lossen, zonder dat ze al te veel invloed hebben, het vasthouden aan organisatiemodellen en niet aan mensen, de ruimte nemen om te denken, over medezeggenschap en Poolse landdagen, ethiek, de ideale leidinggevende, bestaat hij of zij en over zijn logica.

Verder een tip van Tjip: hij houdt van aantekeningenboekjes (ik trouwens ook), wellicht kun je hem in de toekomst daar een plezier mee doen.

Tjip de Jong over mens zijn, organisaties en veranderingen

 

Thijs Launspach over fokking druk zijn, burn-outs en millenials.

Verzuim kan een grote rol spelen in het werk van een leidinggevende. In mijn zoektocht naar een deskundige op het gebied van burn-outs (en waarom dit bij millennials voorkomt), kwam ik bij Thijs Launspach uit.
Thijs Launspach is een psycholoog, auteur, trainer en heeft o.m. het boek “Fokking druk” geschreven. Hij beschrijft in zijn boek wat stress is, waarom zijn we zo druk en tips voor een fijner/relaxter leven. 

Thijs Launspach over waarom we zo moe zijn en wat we hier aan kunnen doen

 

Rijk Binnekamp over de rol van coaches, van HR en van P&O.

Rijk Binnekamp is een coach, die een heldere kijk heeft op het schrijven van columns, wat is een goede leidinggevende, over het belang van een visie en een persoonlijk statuut. We hebben het gehad over Stephen Covey, over solliciteren (soms een gok), over bedrijfsgeheimen en hoe ga je daar mee om? Hoe ga je daar als leidinggevende mee om? Een bijzonder inspirerend gesprek is het geworden.

Luister mee naar de leiderschapslessen van Rijk Binnekamp

 

Lennete Schuit over management development (en hoe het niet moet).

Zo’n twee jaar geleden las ik een artikel van haar met de sprekende titel “management development, nee he”. Ik heb dit artikel bewaard en onlangs Lenette benaderd voor een gesprek hierover. We hebben het gehad over oppervlakkige managementcongressen, over het soms lage percentage van effectieve MD-programma’s, over de 70/20/10 regel, over ziel en zakelijkheid, frustraties op werk, over het ideale MD-programma en nog veel meer.

Heb ik je interesse gewekt? Luister dan mee naar de leiderschapslessen van Lenette Schuit

 

Lennard Toma (Keytoe) over logica in organisaties en het lef om logische vragen te stellen.

Lennard Toma is een organisatiepsycholoog bij een bedrijf, Keytoe, dat zichzelf hele logische vragen durft te stellen. Hoewel die voor andere bedrijven soms wat vreemd voelen. Met hun beleid hebben ze al een paar keer het landelijke nieuws gehaald. Daarnaast schreef Lennard een fijn boek “99 problems but the boss ain’t one”, waarin hij de successen en mislukte ontwikkelingen bij Keytoe beschrijft (aanrader dat boek!).
Hoog tijd voor een gesprek over feedback, transparantie, zelfsturende teams, geen functioneringsgesprekken, aanspreekcultuur, elkaars salaris bepalen, elkaars ontslag bespreken, over floreren via PERMA (tip!) en ook hebben we en passant de toekomst van werkend Nederland vastgesteld. Kortom, niet luisteren is niet leren.

Luister mee naar de verfrissende ideeën van Lennard Toma

 

Erik Braal (basketbalcoach) over leiderschap en topsport.

Erik Braal, basketbalcoach van landskampioen Donar, legt in ruim 90 minuten zijn visie en ideeën uit t.a.v. leiderschap, coaching, het teambelang en presteren.

Een bevlogen trainer met duidelijke ideeën over leiderschap in de topsport