Jesper Jobse over zijn olympische basketbaldroom

Jesper Jobse doet aan drie tegen drie basketbal (3×3) en dat doet hij niet onaardig. Zo heeft hij met zijn team brons op het EK in 2016 gewonnen en vervolgens tweemaal tweede op het WK. Waar het traditionele basketbal (vijf tegen vijf) al moeite heeft om zich te kwalificeren voor een EK, maakt het 3×3 team kans op een olympische medaille en misschien wordt dat wel een gouden plak.

 

 

 

Een gesprek over pleintjesbasketbal, eer, leiderschap op het veld, het belang van een plan, je houden aan afspraken, mentale weerbaarheid, over topsportmentaliteit, een gouden olympische droom en een nog groter droom; een professionele 3 tegen 3 basketbal competitie in Nederland.

 

 

 

 

 

Waar kun je de podcast beluisteren?

Google podcast

Spotify

Stitcher

 

Waar hebben we over gesproken?

00:00 – Citaat Jesper Jobse “we zijn goed genoeg voor goud”

00:30 – Introductie Jesper Jobse, over een droom om goud te winnen in Tokyo 2020, het WKin 2019 te winnen, over leiderschap en vooral over 3×3 basketbal.

01:37 – Slecht begin, Edwins batterijen zijn op. Jesper over geld verdienen als basketballer, de wereld rond reizen en zijn maatschappelijke betrokkenheid

08:06 – Waarom zit er meer in een 3×3 basketbalwedstrijd dan een voetbalwedstrijd? Hoe stel je een team samen, waarom talent ondergeschikt is en hoe je zelf zaken oplost?

10:20 – Hoe Jesper zijn kans pakte en wat laat hij na?

11:40 – Jesper en vriend in de Bijlmer: “Wat komen deze twee blanke mannen hier doen?” en hoe dit een succes werd

15:00 – Het realiseren van 3×3 pleintjes en hoe Jesper jongeren aan een baan probeert te helpen

17:26 – Het WK 3×3 basketbal in Amsterdam van 18-23 juni. Hoe goed is het Nederlands team en waarom Servië meer 3×3 broodbasketballers heeft dan Amerika?

21:13 – Waarom zijn “we” bij 3×3 wel toonaangevend en bij 5×5 (regulier) totaal niet?

24:20 – Het van belang van het vasthouden aan een taak en hoe je daardoor van betere spelers kunt winnen

25:50 – Het WK 3×3 in Amsterdam: “We gaan alleen maar voor goud”

29:33 – Jespers olympische droom, goud in Tokyo 2020?

33:16 – Wat staat er tussen januari 2019 en Tokyo 2020?

35:50 – Welke ondersteuning krijgt Jesper en hoe blijft hij eigenaar van zijn droom?

38:40 – Edwin droomt hardop over de olympische finale en krijgt kippenvel

39:35 – Mentale veerkracht in de topsport, hoe werkt dat?

40:56 – Is er contact met sporters uit andere sporten?

44:10 – De metafoor van de vijf vingers en hoe je schakelt tussen diverse evenementen

46:31 – “We hebben een succes nodig”

48:51 – Jesper presenteert op 7 februari 2019 zijn boek in de Apollohal in Amsterdam, waar gaat zijn boek over?

52:40 – Wat heeft sport Jesper gebracht?

54:30 – Edwin neemt Jesper denkbeeldig mee naar oktober 2020….

57:06 – Laatste vraag: wie kan Edwin benaderen om Jesper te helpen bij de verwezenlijking van zijn droom?

59:31 – Einde podcast

 

Wie is Jesper Jobse?

“Vroeger hield ik mij liever op de achtergrond en was ik bang voor nieuwe uitdagingen en contacten, sport heeft dit veranderd. Door sport heb ik geleerd mezelf uit te dagen, confrontaties aan te gaan en heb ik geleerd om keuzes te maken. Dit zijn kwaliteiten of vaardigheden die niet alleen in de sport nuttig zijn, maar die vooral buiten het veld van pas komen. Het helpt me nu nog steeds om het maximale uit mezelf te halen. Het is mijn doel om jongeren in hun kracht te zetten en met ze op zoek te gaan naar wat zij nodig hebben om het maximale uit zichzelf te halen. Soms kan een kleine verandering in aanpak of benadering al leiden tot nieuwe kansen. Een succeservaring in bijvoorbeeld sport kan zorgen voor meer zelfvertrouwen.

Het is mijn visie dat jongeren het, vanuit succeservaringen, verkregen zelfvertrouwen kunnen meenemen naar lastige situaties. Het zal ze dan ook in deze situaties helpen de juiste keuzes te maken.

Basketbal is de rode draad in mijn leven. Na 6 jaar in de eredivisie te hebben gespeeld, ligt mijn focus nu bij 3X3 basketball. In deze basketbaldiscipline maak ik deel uit van een nationaal team waarmee we in de zomer van 2016  derde op het Europees kampioenschap zijn geworden. Daarnaast ben ik met Team Amsterdam al drie jaar actief in de World Tour.

Als leerkracht is het mijn doel om een leerklimaat te creëren waarin de hele groep zich prettig voelt. De band tussen leerlingen onderling, leerlingen en mij, en het contact tussen ouders en mij, staan hierin centraal. Ik ben 5 jaar werkzaam geweest op het Centre for Sports and Education in Zwolle. Leerlingen tussen de 9 en 18 jaar krijgen hier de mogelijkheid om school en topsport met elkaar te combineren. Mijn sport- en onderwijservaring probeer ik binnen Pass & Play zo goed mogelijk in te zetten om met jongeren aan hun doelen te kunnen werken.”

Link Jespers bedrijf

Link FIBA 3×3 (wereldbasketbalbond)