Jarenlang ben ik leidinggevende geweest en ik weet nog goed hoe ik begon. Ik zat op mijn kantoor te bedenken dat als je links Gandhi hebt en rechts Barack Obama, dat ik daar ergens ruim boven zat. Dat was het begin. Ik werd totaal niet gehinderd door enige realiteitszin.

Een half jaar later voelde ik me net een kruising tussen twee willekeurige dictators; het gleed me aan alle kanten door de vingers, ik voelde me daardoor ongelukkig en wist toen nog niet dat ik simpelweg mijn stijl nog moest ontwikkelen.

Ik ben stapels managementboeken gaan lezen, keek ’s avonds op YouTube naar inspirerende sprekers, mailde met mijn netwerk en dit allemaal omdat ik geen opleidingsbudget had. Hoe interessant dit ook was, het bleek niet voldoende te zijn. Ik moest simpelweg vlieguren maken.

Ik kocht een goedkope fles wijn, nam drie flipoverbladen mee naar huis en begon steekwoorden te noteren. Op de avond zelf vond ik dat ik tegen het briljante aan schuurde, de volgende ochtend dacht ik daar nét iets anders over. Desalniettemin, ik zag een rode draad of eigenlijk twee rode draden; ik zag waar ik op leeg liep en ik zag waar ik enthousiast van werd.

Het klinkt ongelooflijk sneu als ik zeg dat ik warm loop voor het begrip leiderschap, alsof ik in een jaren zeventig programma vertel over mijn favoriete breipatronen. Toch is het waar. Als een spons begon ik overal informatie te jatten, ik ging meer nadenken over mijn werk, de zin en de onzin ervan en al snel had ik stapels aan ideeën. Te veel om uit te voeren op mijn toenmalige afdeling. Hier moest ik wat mee gaan doen.

 

Ik ging nog een fles wijn kopen en ging “nadenken” (huhu) over mijn toekomst. Wat wil ik? Een simpele vraag met een nog eenvoudiger antwoord: ik wil mijn verhaal kwijt, mijn ideeën en kennis met jou delen. Ik wil jou helpen, omdat ik toen die hulp niet had. En wat zonde is het als we die kennis onbenut laten. Nog los van jouw mogelijkheden.

Ben jij een ondernemer, een leidinggevende en heb je steeds meer het gevoel dat je een gevangenis aan het bouwen bent i.p.v. een zaak of een geweldige afdeling? Zit je vast in een bepaalde levensstijl, werkplek of een baan die jou geen voldoening geeft? Ik heb dit meegemaakt en hoe zonde is het om te blijven hangen in dit type drijfzand?

Dit klinkt allemaal heel mooi, maar zo mooi is het zeker niet geweest. Ik heb forse tegenslag meegemaakt (wie niet?) en ik heb dat omgezet naar een goed gevoel. Ik ben nu zzp’er en dat gaat met vallen en opstaan, absoluut waar. Dat gaat ook met alle ruimte voor die ideeën die ik nog heb en wil waarmaken.

Ben je benieuwd? Je weet me te vinden.